Gister was het druk in onze, anders zo rustige straat. Rood geklede mensen die willen dat je PvdA stemt, groen geklede mensen die D66 een warm hart toedragen. Het leek wel een kleurenfestijn. In het dorp zelf zijn er ook allemaal kleurtjes bijgekomen. Oranje posters en borden voor VVD. Groene fietsen voor D66. De verkiezingen geven nogal wat kleur.

Vanmorgen vroeg zat ik in de auto en keek ik om me heen. Vuil op straat, overal. Ondanks dat er best wat prullenbakken staan op straat, ligt er veel vuil op straat. Verkeersdrempels zodat mensen niet te hard kunnen rijden. Ineens dacht ik, wat heeft het voor zin om te gaan stemmen als je ZELF NIETS DOET. Waarom zou je verwachten van politici dat ze problemen in je gemeente of in dit land oplossen als je zelf niet bereid bent om wat te doen.

Waarom zou je verwachten dat iemand die je helemaal niet kent, problemen voor je oplost, alleen maar omdat je toevallig zijn of haar naam aan vinkt op het stembiljet? Eigenlijk is de hele politiek een vreemd systeem. Ik wil niet zeggen dat ik weet hoe het dan zou moeten hoor, zeker niet. Maar één ding weet ik heel erg zeker. Als je zelf geen succes maakt van je leven dan gaat een ander dat ook niet voor je doen. Ook niet iemand in de gemeenteraad of in Den Haag.

Ik kijk met verbazing naar het grote aantal mensen dat klaagt. Mensen klagen over hun werk maar wisselen niet van werk. Mensen klagen over hun kilo’s maar blijven aan de pizza. Mensen klagen over hun schoonmoeder maar gaan het gesprek niet aan. Als je een succes wilt maken van je leven dan moet je in dingen je eigen verantwoordelijkheid zoeken en nemen.

Het is makkelijk om te denken dat een frisdrank zonder calorieën ervoor zorgt dat je niet aankomt. Maar als je te dik bent, is water of thee drinken toch altijd beter. En weet je wat mensen tegen me zeggen als ik dat zeg: maar Roos, ik houd niet van water of thee. Avocado eten zou heel goed kunnen werken voor het verlagen van de bloeddruk. Maar als ik dat tegen iemand zeg die last heeft van de bijwerkingen van zijn bloeddrukverlagers, dan zegt iemand: maar ik houd niet van avocado’s.

Ik noem dit het probleem van de bol.com generatie. Voor 23.00 uur besteld is morgen in huis, oh en betalen komt later wel. Als je bij herhaling wordt blootgesteld aan het idee dat alles zonder inspanning direct geregeld kan worden dan ga je de inspanning achterwege laten maar je verwachtingen blijven wel. Ik zag laatst reclame op een bushokje: “geld voor de nieuwe badkamer? Oh, dat hebben we gewoon geleend!”  Oh ja joh, en wat denk je, dat je dat niet hoeft terug te betalen of zo?

De resultaten die je behaalt in je leven, zijn altijd in directe relatie tot de inspanning die jij levert. Als jouw eerste reactie op deze zin is: maar dat is niet waar, dan durf ik te wedden dat jij niet tevreden bent over de kwaliteit van jouw leven. Wat je doet heeft gevolgen. En als de resultaten je niet bevallen dan moet je wat anders gaan doen.

Ik geef je twee tips die de kwaliteit van je leven per direct kunnen gaan verbeteren.

Tip 1: stop onmiddellijk met klagen! Roep jezelf terug zodra je dan ook maar de neiging hebt om negatief te zijn over welk onderwerp dan ook! Accepteer geen geklaag van jezelf of van mensen om je heen.
Tip 2: schrijf iedere dag minstens 10 dingen op waar je dankbaar voor bent. Het mooiste is om 20 dingen op te schrijven, ’s-morgens 10 en ’s-avonds 10. Maar als dat te pittig voor je is dan begin je met in ieder geval iedere dag minstens 10 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Stel dat je na 5 dingen echt niets meer kunt verzinnen, dan schrijf je de eerste 5 nog maar een keer op.

Ik zal uitleggen waarom dit werkt. Alles in het universum heeft een energie, een trilling. Positieve dingen trillen sneller dan negatieve dingen. Klagen heeft een lage trilling. Als je klaagt, dan trek je automatisch een lage trilling naar je toe. Dankbaarheid heeft een hoge trilling. Als je dankbaar bent dan trek je dingen aan met een hogere trilling.

Ik wens je heel erg veel plezier met dankbaar zijn. En als je nou denkt: ja maar Roos, dat werkt toch niet dan zegt ik: probeer het maar, je hebt namelijk niets te verliezen! Je hebt alleen maar te winnen.  Mail me gerust als je creativiteit te wensen over laat en je geen 10 dingen kunt verzinnen; ik help je graag.

Ik ben dankbaar dat je dit gelezen hebt!
Ik ben dankbaar dat ik lekker geslapen heb vannacht.
Ik ben dankbaar dat ik fijne vrienden heb.
Ik ben dankbaar dat mijn praktijk zo ontzettend goed loopt.
Ik ben dankbaar dat ik samenwoon met de liefste man van de wereld.
Ik ben dankbaar dat ik al 18 jaar geniet van Poca.
Ik ben dankbaar dat ik zoveel goede boeken heb om te lezen.
Ik ben dankbaar dat de lente vandaag begonnen is (nou ja, zo voelde het in ieder geval).
Ik ben dankbaar voor het coaching programma van Bob Proctor waar ik zoveel van leer.
Ik ben dankbaar voor alle mensen die de moed hebben hun leven in eigen hand te nemen en er een succes van te maken.