Een aantal maanden geleden stond ik met een kraampje op het dorpsplein van Wolfheze. Dit in het kader van Wolfheze Bruist, een leuk initiatief vanuit de ondernemersvereniging van Wolfheze.

Er kwam een mijnheer naar me toen en die zei: oh dus jij bent spiritueel. Hmmm, interessante openingszin van een gesprek dacht ik maar wat zou die nou bedoelen? Dus ik vroeg aan de beste mijnheer, wat is dat dan spiritualiteit. En toen was het stil.

Voordat ik met je ga delen wat mijn idee over spiritualiteit is, heb ik een vraag aan je. Heb jij wel eens nagedacht over wat spiritualiteit betekent? Is spiritualiteit iets wat je ambieert? Is spiritualiteit iets wat je leven beter zou maken?

Spiritualiteit is hip tegenwoordig maar no way dat iedereen blij wordt van in lotushouding op een yoga matje zitje, als dat al iets met spiritualiteit te maken zou hebben. Dus wat is nou eigenlijk spiritualiteit en hoe heb je daar wat aan.
Mijn meest simpele definitie van spiritualiteit is dat je met je gedachtes, je gevoelens en je lichaam op dezelfde plek bent. That’s it. Super simpel, alleen niet zo eenvoudig.

Ik geef een voorbeeld. Als je auto met pech in de garage staat en je weet niet wat de reparatie gaat kosten dan denk je daar zeker 10 keer aan die dag. 10 momenten dat je niet in het hier en nu bent en je waardevolle tijd van die dag verloren gaat. Als je ruzie hebt gehad met je moeder vorig jaar en haar woorden je echt gekwetst hebben dan denk je daar, zelfs een jaar later, nog regelmatig aan. Momenten van vandaag waarop je verdrietig bent over iets dat minimaal 365 dagen geleden gebeurde. Of je nou vooruit denkt of achteruit voelt, in beide gevallen ben je niet bij de les vandaag. En dat is hartstikke zonde want je hebt alleen vandaag. De energie en de kracht die je hebt om van vandaag een goede dag te maken, gaat verloren als je gedachtes en gevoelens alle kanten opgaan.

Voor mij is het helder dat lichaam, gedachtes en gevoelens bij elkaar horen. Ze behoren een eenheid te zijn. Samen maken ze ons sterk. Haal je ze uit elkaar dan word je systeem verzwakt. Ik zeg regelmatig tegen mijn cliënten: pas op dat je niet gespleten raakt. Blijf in het hier en nu. En het klinkt misschien gek maar er is alleen nu. Als je je zorgen maakt over de dingen die gaan komen of geweest zijn dan verzwak je zelfs letterlijk je immuunsysteem. Je immuunsysteem reageert namelijk op wat je denkt en voelt. Mindset is heel bepalend.

Je kent het wel, je bent aan het bellen in de auto en je mist de afslag. Of je checkt je facebook terwijl je aan het koken bent en je eten bakt aan. En zo kan ik talloze voorbeelden noemen. Niemand op kantoor heeft zin in die vergadering, iedereen zit met zijn gedachtes nog bij het werk dat hij doen moet. En dan? Waardeloze, weinig inspirerende vergadering. Terwijl als iedereen even in het nu blijft je vergadering veel sneller en effectiever verloopt.

Hoe blijf je nou in het hier en nu? De eerste stap is dat je je bewust bent van het feit dat je gedachtes en gevoelens alle kanten op schieten. De tweede stap is dat je besluit dat je niet meer uit elkaar wil vallen. Zodra je voelt dat je alle kanten op gaat roep je CANCEL en haal je je hoofd (en gevoelens) weer bij het huidige moment. Het grote voordeel hiervan is dat de dingen waar je op dat moment mee bezig bent van een veel betere kwaliteit worden.

Stel dat je met een probleem zit waar je over na wilt denken. Hoe blijf je dan in het hier en nu? Dan ga je aan tafel zitten met pen en papier en ga je heel bewust aan je gewenste eindresultaat denken (dat haal je dus naar het hier en nu) en vervolgens ga je de wegen die je kunt bewandelen opschrijven. Dan kies je er heel bewust voor om in het nu bezig te zijn met je oplossing. Veel meer dan dat je gedurende de dag je hoofd allerlei kanten op laat gaan en je op dat moment helemaal niet bezig bent met waar je mee bezig bent. Reserveer tijd voor dingen die je aandacht nodig hebben zodat je de rest van je dag je aandacht kunt besteden aan de dingen die je aan het doen bent.

En wat heeft dit alles nu te maken met spiritualiteit? Hoe beter de dingen gaan die je doet, hoe beter je je voelt. Hoe meer je bij elkaar bent, hoe krachtiger je wordt. Hoe minder stress je hebt, hoe gezonder je bent. Je voelt je beter, je wordt sterker, je wordt gezonder en je hoofd wordt rustiger. Zeg maar, dat alles wat we proberen te bereiken in een meditatie of op een yoga matje. Gewoon gratis in het dagelijks leven.

Hoe beter je in je fysieke, mentale en emotionele vel zit, hoe meer je weet en voelt wat je doen moet. Hoe meer je kan ervaren welke weg jouw weg is in dit leven. Want als je jouw weg wandelt dan word je gezonder, sterker, blijer en ontspannener. Hoe rustiger je hoofd is gedurende de dag, hoe meer ingevingen je krijgt. Dat is voor mij het toppunt van spiritualiteit, dat je aanwezig bent in het hier en nu zodat het universum met al zijn wijsheid jou kan helpen gelukkig te zijn.

Heel simpel, alleen niet zo eenvoudig.

Ik wens je een fijn (Sinterklaas)weekend.

Liefs
Roos