Ik wil helemaal niet gezond eten!

Als ik tegen iemand zeg dat ik helemaal niet gezond wil eten dan word ik vreemd aangekeken. Ja maar Roos, je wilt toch gezond zijn en je fit voelen? Ja dat klopt, dat wil ik inderdaad. En het één ligt in het verlengde van het ander maar het is niet hetzelfde! Dat ik me fit ga voelen van gezond eten betekent niet automatisch dat ik gezond eten ook lekker of leuk vind.

Stel een vrouw is ongelukkig met haar man. Het salaris van de man geeft de vrouw echter mogelijkheden die ze zonder die man niet zou hebben. Ze woont in een prachtig huis, ze heeft financiële zekerheid, ze rijdt een leuke auto en heeft een fijn sociaal bestaan. Allemaal dingen die ze niet zou hebben zonder haar man. De vrouw koppelt vervolgens haar fijne leven aan de relatie met haar man en maakt zichzelf wijs dat ze gelukkig is met haar man. Dat is ze niet, ze is gelukkig met de omstandigheden die het samen zijn met de man creëert. Ze heeft zichzelf echter wijsgemaakt dat de man haar gelukkig maakt zodat ze geen gehoor hoeft te geven aan dat onrustige gevoel van binnen.

Ergens in de vrouw roept een stemmetje dat er iets niet klopt. Ze voelt het wel maar ze besluit de stem te negeren want ze heeft toch zo’n fijn leven. De vrouw gaat een paar jaar zo door en wordt uiteindelijk ziek. Noch de huisarts noch de specialist kan iets vinden en de vrouw komt bij mij in de praktijk. Ik constateer dat het leven uit haar ogen is en ga op zoek naar dat wat de vrouw weer leven geeft. Ik vraag haar wat ze wil, waar ze blij van wordt en ze zegt: ik weet het niet, ik weet het echt niet.

En de vrouw spreekt de waarheid. Ze weet het namelijk echt niet meer. Als je het gevoelsstemmetje dat je probeert te vertellen welke richting je op zou moeten gaan in je leven consequent negeert dan gaat het stemmetje op een gegeven moment uit. Of het fluistert zo zacht dat je het in het kabaal van alledag niet meer horen kunt. Dan weet je werkelijk niet meer wat je wilt. Als je niet (meer) weet wat je wilt dan wordt het heel erg lastig om gelukkig te zijn.

Het is van wezenlijk belang dat je je motivaties en je keuzes onderzoekt om te kijken of de keuzes die je maakt wel bij jou en je leven passen. Of ze wel kloppen. Als je op latere leeftijd gaat studeren omdat je hoopt dat je dan alsnog goedkeuring krijgt van je vader dan heb je jezelf wijs gemaakt dat je studeren leuk vindt. Maar dat klopt niet. Je vindt de goedkeuring van je vader leuk en dat heb je gekoppeld aan studeren en zo maak je jezelf wijs dat je studeren leuk vindt.

Het aantal mensen dat ik tegenkom met verkeerde motivaties is schrikbarend hoog en het aantal mensen dat ik ken die echt gelukkig zijn is schrikbarend laag. Er zijn maar heel weinig mensen die zichzelf echte vragen durven te stellen. Die hun motivaties werkelijk durven te bevragen. Waarom wil ik dit? Wat brengt me dit echt? Is het mijn stem die me vertelt dat ik deze route moet gaan of is het eigenlijk de verkapte stem van iemand anders?

Ik zei gister nog tegen iemand: de enige reden waarom je een eigen bedrijf zou moeten beginnen, is omdat je vindt dat het talent dat jij hebt de wereld beter maakt en je daar heel graag je geld mee wilt verdienen. Of omdat je weet dat het product dat jij aanbiedt mensen gelukkiger maakt en jij graag betaald wordt voor het gelukkig maken van iemand anders. Niet voor de status, niet voor het geld maar voor jezelf omdat jij er blij van wordt en je daarmee de wereld een plezier doet.

Als je gelukkig wilt zijn, is het belangrijk om je keuzes bewust en goed te maken. Dan is het belangrijk om je argumenten echt onder de loep te nemen. Steek geen energie in een doel dat niet zuiver is. Stel jezelf vraag na vraag na vraag na vraag om erachter te komen wat je echt wilt. Als je voelt dat iets in je verhaal niet klopt maar je krijgt je vinger er niet achter, ga dan op zoek naar een coach of een goede gesprekspartner. Neem geen genoegen met iets waarvan je diep van binnen weet dat er iets niet klopt. Je hebt dat gevoel van binnen niet voor niets!

Het zou kunnen dat je dit artikel net gelezen hebt en denkt, oh goed artikel en vervolgens weer verder gaat met je dag. Daar heb ik dit artikel echter niet voor geschreven. Ik heb het geschreven om je een moment van bewustwording te geven. Gun jezelf, vandaag nog, de tijd om één van de dingen waarvan je voelt dat er iets niet klopt te bevragen. Bekijk het van alle kanten. Wees absoluut eerlijk naar jezelf en krijg je eigen waarheid boven tafel. Steek geen energie in dingen die niet kloppen. Steek energie in het helder krijgen van je echte motivatie en ga voor een leven waarin jij gelukkig bent! Ik gun het je!